Британска късокосместа котка

Британска късокосместа котка

Британската късокосместа котка е възголемичка, ниска и набита. Очертанията им са закръглени – както лицето и бузите, така и ушите, очите и главата. Разположеният над масивната брадичка къс широк нос, както и мощният гръден кош и късата, гъсто окосмена опашка, оформят вида на набита и охранена котка. Късата, гъста и бухнала козина се среща в над 100 комбинации цветове и шарки на козината.

Британска късокосместа котка
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : По-малко от седмица
Британска късокосместа котка
  • Активност : Средна
Британска късокосместа котка
  • Шум : Ниско

Произход

Британската късокосместа котка е безспорно най-популярната чистокръвна порода котки в Обединеното кралство. Въпреки че първите писмени свидетелства за нея датират от началото на века, породата съществува от векове. Те биват масово пренасяни към Новия свят, където те добиват много голяма популярност. Разнообразната им окраска, също както и ошарването на козината, са резултат от селективното развъждане на най-добрите екземпляри улични котки през XIX век и и от продължаващите старателни усилия по развъждането им до ден днешен.

Държава на произход

Обединеното кралство

Характер

В котешкия свят британската късокосместа котка се счита за „гиганта-джентълмен“. Те са гальовни и се привързват към хората и другите животни. Британските късокосмести котки не търсят непрекъснато внимание от човека и са по-тихи, отколкото ориенталските породи, нито са така любознателни, за да си навличат проблеми като тях!

Здраве

Като цяло, британските късокосмести породи по принцип нямат здравословни проблеми. Тъй като в миналото между тях и персийските котки се е извършвала кръстоска, има малка вероятност тези котки те да развият поликистоза на бъбрека. В резултат от това заболяване по бъбреците се появяват кисти или дупки, които се развиват прогресивно. Съществува генетичен тест, затова определено си заслужава да попитате дали такъв е бил провеждан в развъдниците. В добрите развъдници това със сигурност се прави.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Една от причините британската късокосместа котка да се радва на такава популярност през ХХ век е, че козината й не се нуждае от почти никакво разресване. Тя е къса и гъста, а котката може сама да се грижи за себе си. По отношение на тях, както и при всички котки, се препоръчва редовна ваксинация и изследване за паразити.