Мумбай

Мумбай

Бомбайската котка е средна като размер, като нейната козина е така лъскава и черна като абанос, сякаш е лачена кожа. Главата е с формата на плавно скосен купол, ушите са закръглени по краищата, а муцуната е широка и плоска. Красивите очи с цвета на медта/златото са широко поставени и са пълни и експресивни. Тялото е силно и мускулесто с мощен изправен гръб. Върхът на носа и краищата на очите са черни, а възглавничките на лапите са черни или тъмно кафяви.

Мумбай
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината: По-малко от седмица
Мумбай
  • Активност: Високо
Мумбай
  • Шум : Високо

Произход

Бомбайската котка е азиатска група котки, чрез която развъждащите котки са се опитали да създадат котки от бирмански тип, но без да имат окраската на последните. В Обединеното кралство бомбайската котка е черната версия на породата азиатска котка.

Държава на произход

Обединеното кралство и САЩ

Характер

Котките от групата породи азиатски котки са изключително приятелски настроени и привързващи се. Бомбайските котки издават характерни звуци, които обикновено са доста силни. Това не е традиционното „мяу“, а по-скоро нещо като чуруликане. За тях вниманието е нещо важно и те трябва да се чувстват част от семейството, което ги прави отлични спътници. Азиатските котки са дотолкова интелигентни, че могат да отварят дори и врати. За разлика от повечето котки азиатските котки не враждуват с кучетата.

Здраве

Бомбайските котки обикновено живеят дълго и здравето им е добро до късна младежка възраст. Няма болести, които да се свързват конкретно с тази порода, която е представена единствено в Обединеното кралство, макар екземплярите да са малко на брой.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

С късата си лъскава козина бомбайската котка не изисква прекомерно разресване, но се радва на вниманието, което й се оказва по време на тази процедура. Също като при повечето късокосмести породи, бенгалските котки поддържат много добре своята козина. Подобно на всички котки, бомбайските котки трябва да се ваксинират, редовно да се изследват за паразити и да преминават годишни ветеринарни прегледи.