This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Мумбай

Мумбай

Бомбайската котка е средна като размер, като нейната козина е така лъскава и черна като абанос, сякаш е лачена кожа. Главата е с формата на плавно скосен купол, ушите са закръглени по краищата, а муцуната е широка и плоска. Красивите очи с цвета на медта/златото са широко поставени и са пълни и експресивни. Тялото е силно и мускулесто с мощен изправен гръб. Върхът на носа и краищата на очите са черни, а възглавничките на лапите са черни или тъмно кафяви.

Мумбай
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината: По-малко от седмица
Мумбай
  • Активност: Високо
Мумбай
  • Шум : Високо

Произход

Бомбайската котка е азиатска група котки, чрез която развъждащите котки са се опитали да създадат котки от бирмански тип, но без да имат окраската на последните. В Обединеното кралство бомбайската котка е черната версия на породата азиатска котка.

Държава на произход

Обединеното кралство и САЩ

Характер

Котките от групата породи азиатски котки са изключително приятелски настроени и привързващи се. Бомбайските котки издават характерни звуци, които обикновено са доста силни. Това не е традиционното „мяу“, а по-скоро нещо като чуруликане. За тях вниманието е нещо важно и те трябва да се чувстват част от семейството, което ги прави отлични спътници. Азиатските котки са дотолкова интелигентни, че могат да отварят дори и врати. За разлика от повечето котки азиатските котки не враждуват с кучетата.

Здраве

Бомбайските котки обикновено живеят дълго и здравето им е добро до късна младежка възраст. Няма болести, които да се свързват конкретно с тази порода, която е представена единствено в Обединеното кралство, макар екземплярите да са малко на брой.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

С късата си лъскава козина бомбайската котка не изисква прекомерно разресване, но се радва на вниманието, което й се оказва по време на тази процедура. Също като при повечето късокосмести породи, бенгалските котки поддържат много добре своята козина. Подобно на всички котки, бомбайските котки трябва да се ваксинират, редовно да се изследват за паразити и да преминават годишни ветеринарни прегледи.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук