Бирманска котка

Бирманска котка

Бирманската котка е полу-дългокосместа с по-тъмна окраска с петнисти точки, изражение, крака, уши и опашка, както и бледа тонирана телесна окраска. Това е възголемичка котка с охранено тяло и къси крака. Бирманската котка е със сини очи и четири чисто бели пръсти и възглавнички. „Ръкавиците“ на предните лапи покриват единствено пръстите и възглавничките, но „чорапите“ отзад са по-дълги. Главата е широка и закръглена със средни по размер уши. Бирманските котки са с най-различна окраска.

Бирманска котка
  • Козина : Дълга
  • Грижа за козината : Веднъж седмично
Бирманска котка
  • Активност : Средна
Бирманска котка
  • Шум : Ниско

Произход

Макар произходът на бирманските котки да е неизяснен, две от тях са внесени във Франция през 1919 г. и тях се създава породата, добила популярност в западния свят. Породата обаче е почти на изчезване през Втората световна война. Тогава се извършва кръстоска между много по-масово разпространените дългокосмести породи (предимно персийските котки), както и сиамските разновидности, за да се възроди породата. До началото на 50-те години на ХХ век се създават и чистокръвни бирмански породи. Възстановената порода е призната в Обединеното кралство през 1965 г.

Държава на произход

Мианма, Франция

Други имена

Свещена бирманска котка

Характер

Бирманските котки са известни като особено любящи и привързани породи, които са били отглеждани като котки-придружители от много поколения насам. Те са покорни и мяучат тихо. Бирманските котки са общителни, интелигентни и отзивчиви котки, любознателни и социални, но не и твърде шумни.

Здраве

Показателите от кръвните изследвания на някои млади екземпляри може да указват наличието на увредена бъбречна функция, но тяхното значение може да е подвеждащо, макар и някои да може да развият бъбречна недостатъчност.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, но що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Козината на бирманската котка е мека и копринена, но тя се обгрижва по-лесно отколкото тази на персийската. За да се поддържа тя обаче, тя изисква разресване веднъж седмично с гребен и четка. Бирманските котки, чиято козина се оформя от ранна възраст, се радват на човешкото внимание, което редовното разресване носи. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.