This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Балийска котка

Балийска котка

Това е красива, елегантна котка среден размер и има същите атрактивни слаби крака като сиамската котка. Тялото е слабо и грациозно, а главата е с правилен профил и големи уши, като от краищата им може да стърчат кичури козина. Козината е фина и копринена с дължина между един и няколко сантиметра и е плътно прилепнала. Опашката е дълга и много по-окосмена. Балийската котка няма вълнист подкосъм, като официално е категоризирани като „полу-дългокосмести“. Очите са яркосини и ориенталски като форма и разположение. Козината е на същите цветни петна (уши, лице, крака, стъпала и опашка) и маска като сиамските котки. В САЩ балийските котки с допълнителни шарки по тялото в сравнение с типичните за тях са известни като явански котки.

Балийска котка
  • Козина : Дълга
  • Грижа за козината : По-рядко от седмица
Балийска котка
  • Активност: Висока
Балийска котка
  • Шум : Висока

Произход

На практика балийската котка е дългокосместа сиамска котка. За първи път за нея се споменава в началото на ХХ век, а в развъдниците са се отказвали от тях. След Втората световна война породата се усъвършенства и бива наречена „дългокосместа сиамска котка“, след което се преименува в „балийска котка“ поради приликата им с елегантните ритуални танцьорки от Изтока. През 1961 г. балийската котка се признава в Америка като порода, но едва в средата на 70-те години на ХХ век тя навлиза и в Европа.

Държава на произход

Америка

Характер

Темпераментът на породата балийска котка е сходна с този на сиамската котка, но някои стопани считат балийската котка за малко по-тиха като нрав. Тя обаче е като че ли по-социална и изисква повече внимание от своите стопани. Балийските котки много мяучат, така сякаш говорят. Принадлежността към семейството, както и вниманието, им е необходимо, затова на тях им харесва компанията на хората и са подходящи за хора, които си стоят у дома.

Здраве

Поради сродството си със сиамските котки, и те може да страдат от същите наследствени заболявания.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, а що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Балийската котка също се нуждае от редовно и често разресване, за да се поддържа в добро състояние прекрасната, но и фина козина и без възли и сплъстявания. Подобно на всички котки, и балийските котки се нуждаят от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук