This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Азиатска котка

Азиатска котка

Азиатските котки са средно големи с доста мускулеста физика, а опашката им е скосена и със закръглен край. Женските са много по-малки и грациозни от мъжките екземпляри. Главата е клиновидна със слабо изразен купол, средни по размер раздалечени уши и големи очи със засребряване по краищата. Козината, която може да изглежда като навлажнена коприна, е къса, фина и е плътно прилепнала. В тази група петната и окраската се срещат в най-различни разновидности.

Азиатска котка
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината: По-малко от седмица
Азиатска котка
  • Активност: Висока
Азиатска котка
  • Шум : Висока

Произход

Азиатските котки са подобни на бирманските, но окраската им е различна. Бомбайската котка спада към тази група породи, също както и Бурмила и Тифани. Тази порода е създадена наскоро, продължава да се доусъвършенства и вече добива все по-голяма популярност. Азиатската котка включва в себе си бомбайската котка, Бурмила и Тифани, макар последните да фигурират като различни породи.

Държава на произход

Обединеното кралство

Характер

Като темперамент породата азиатска котка много прилича на бурманската с благия си характер и способността й да се привързва, но не е така буйна. Азиатските котки обичат вниманието и се нуждаят от това да бъдат част от семейството. Те могат да са доста взискателни и често следват своите стопани, само и само за да им се обърне внимание. Азиатските котки са дотолкова интелигентни, че могат да отварят дори и врати. По отношение на своя стопанин могат да проявяват голяма доза съчувствие и това ги прави отлични придружители.

Здраве

Във ветеринарната литература относно азиатските котки не са описани конкретни заболявания, но екземплярите от тази група са уязвими на болестите, типични за бурманските котки. Някои разновидности на бурманските котки може да са по-податливи на захарен диабет, отколкото останалите породи.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, а що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Късата прилепнала козина на азиатската късокосместа котка не изисква разчесване, въпреки че наистина им допада вниманието, свързано с нея. Подобно на всички котки, азиатските котки трябва да се ваксинират и трябва редовно да се проверяват за паразити и да преминават годишни ветеринарни прегледи.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук