NPPE Breed Library Info Page

Австралийска котка „Мист“

Австралийска котка „Мист“

Като порода австралийските котки „Мист“ са средно големи и късокосмести, с кръгла глава и големи, изразителни очи с най-различни оттенъци на зеленото. Крайностите не са типични за тях – те са средни като големина и мускулатура, а изражението е миловидно. В основата си косъмът е белезникав и петнист, с което му се придава характерният „замъглен“ вид, като той може да е и на петънца или на мраморни спирали, като лапите и опашката са ивичести и пръстеновидни. Окраската на австралийските котки „Мист“ се срещат в седем разновидности: кафеникава, синкава, шоколадово кафява, люлякова, карамелена, златиста и прасковено розова.

Австралийска котка „Мист“
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : По-малко от седмица
Австралийска котка „Мист“
  • Активност : Средна
Австралийска котка „Мист“
  • Шум : Средна

Произход

Австралийската котка „Мист“ е късокосместа порода, създадена в Австралия през 70-те години на XX век чрез кръстоска на бурманска, абисинска и домашна късокосместа порода. Резултатът е котка с петниста козина и поради тази причина първоначалното й наименование е Spotted Mist (Петниста мъгла). През 1998 г., след усъвършенстването на австралийските котки „Мист“ за постигане на по-голяма петнистост, в т.ч. козина тип „мрамор“, породата се преименува в австралийска котка „Мист“. В Обединеното кралство и Европа австралийските котки „Мист“ не са много, но стават все повече и тези, които ги развъждат, се стремят те да добият популярност сред организациите за домашни любимци.

Държава на произход

Австралия

Други имена

Spotted mist

Характер

Австралийските котки „Мист“ обикновено се привързват много и се чувстват щастливи сред хора или други домашни любимци, затова лесно се вписват в семейната обстановка.

Здраве

За тази порода няма данни за наследствени заболявания.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, а що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Козината на австралийската котка „Мист“ е къса и лесна за поддържане. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук