This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Австралийска котка „Мист“

Австралийска котка „Мист“

Като порода австралийските котки „Мист“ са средно големи и късокосмести, с кръгла глава и големи, изразителни очи с най-различни оттенъци на зеленото. Крайностите не са типични за тях – те са средни като големина и мускулатура, а изражението е миловидно. В основата си косъмът е белезникав и петнист, с което му се придава характерният „замъглен“ вид, като той може да е и на петънца или на мраморни спирали, като лапите и опашката са ивичести и пръстеновидни. Окраската на австралийските котки „Мист“ се срещат в седем разновидности: кафеникава, синкава, шоколадово кафява, люлякова, карамелена, златиста и прасковено розова.

Австралийска котка „Мист“
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : По-малко от седмица
Австралийска котка „Мист“
  • Активност : Средна
Австралийска котка „Мист“
  • Шум : Средна

Произход

Австралийската котка „Мист“ е късокосместа порода, създадена в Австралия през 70-те години на XX век чрез кръстоска на бурманска, абисинска и домашна късокосместа порода. Резултатът е котка с петниста козина и поради тази причина първоначалното й наименование е Spotted Mist (Петниста мъгла). През 1998 г., след усъвършенстването на австралийските котки „Мист“ за постигане на по-голяма петнистост, в т.ч. козина тип „мрамор“, породата се преименува в австралийска котка „Мист“. В Обединеното кралство и Европа австралийските котки „Мист“ не са много, но стават все повече и тези, които ги развъждат, се стремят те да добият популярност сред организациите за домашни любимци.

Държава на произход

Австралия

Други имена

Spotted mist

Характер

Австралийските котки „Мист“ обикновено се привързват много и се чувстват щастливи сред хора или други домашни любимци, затова лесно се вписват в семейната обстановка.

Здраве

За тази порода няма данни за наследствени заболявания.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, а що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Козината на австралийската котка „Мист“ е къса и лесна за поддържане. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук