This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Американска грубокосместа котка

Американска грубокосместа котка

Както предполага неговото име, именно козината е отличителната характеристика на породата американска грубокосместа котка. Американската грубокосместа котка е едър екземпляр и неин отличителен белег е грубият, твърд и щръкнал косъм, пък било той тънък, нащърбен или извит. Мустаците често къдравеят. Закъдрянето проличава в пълна степен, когато котката порасне. Косъмът на американските грубокосмести котенца, който изглежда много закъдрен в ранна възраст, може впоследствие да се поизправи и да загрубее, и обратното. Окраската, ивиците и петната по козината могат да бъдат най-различни.

Американска грубокосместа котка
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : По-малко от седмица
Американска грубокосместа котка
  • Активност: Средна
Американска грубокосместа котка
  • Шум: Ниско

Произход

Породата американска грубокосместа котка се заражда през 1966 г. като спонтанна мутация в селско стопанство от щата Ню Йорк, когато грубокосместо котенце, наречено Адам, се появява в котило с нормална козина. Всички американски грубокосмести породисти котки водят началото си от Адам. Американската грубокосместа котка добива популярност в САЩ и Канада, но е слабо известна другаде по света и е слабо представена в Обединеното кралство.

Държава на произход

Америка

Характер

Американската грубокосместа котка е отзивчива. Не е нервна, с благ характер, нежна е и е игрива. Обича да играе със стопанина си с играчки и игри. Не мяука обаче толкова често.

Здраве

Специалистите по развъждане на котки в Америка твърдят, че здравето им е дотолкова добро, че да боледуват рядко. Това твърдение не може да намери потвърждение в Обединеното кралство, понеже там тези котки не са така многобройни.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, а що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Козината на породата американска грубокосместа котка не се нуждае от много внимание и в действителност може да бъде увредена от прекомерно разчесване на козината. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук