Американска грубокосместа котка

Американска грубокосместа котка

Както предполага неговото име, именно козината е отличителната характеристика на породата американска грубокосместа котка. Американската грубокосместа котка е едър екземпляр и неин отличителен белег е грубият, твърд и щръкнал косъм, пък било той тънък, нащърбен или извит. Мустаците често къдравеят. Закъдрянето проличава в пълна степен, когато котката порасне. Косъмът на американските грубокосмести котенца, който изглежда много закъдрен в ранна възраст, може впоследствие да се поизправи и да загрубее, и обратното. Окраската, ивиците и петната по козината могат да бъдат най-различни.

Американска грубокосместа котка
  • Козина : Къса
  • Грижа за козината : По-малко от седмица
Американска грубокосместа котка
  • Активност: Средна
Американска грубокосместа котка
  • Шум: Ниско

Произход

Породата американска грубокосместа котка се заражда през 1966 г. като спонтанна мутация в селско стопанство от щата Ню Йорк, когато грубокосместо котенце, наречено Адам, се появява в котило с нормална козина. Всички американски грубокосмести породисти котки водят началото си от Адам. Американската грубокосместа котка добива популярност в САЩ и Канада, но е слабо известна другаде по света и е слабо представена в Обединеното кралство.

Държава на произход

Америка

Характер

Американската грубокосместа котка е отзивчива. Не е нервна, с благ характер, нежна е и е игрива. Обича да играе със стопанина си с играчки и игри. Не мяука обаче толкова често.

Здраве

Специалистите по развъждане на котки в Америка твърдят, че здравето им е дотолкова добро, че да боледуват рядко. Това твърдение не може да намери потвърждение в Обединеното кралство, понеже там тези котки не са така многобройни.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, а що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Козината на породата американска грубокосместа котка не се нуждае от много внимание и в действителност може да бъде увредена от прекомерно разчесване на козината. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.