This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
NPPE Breed Library Info Page

Абисинска котка

Абисинска | Породи котки

Абисинките са котки са средни като размер с добре развита мускулатура, издължени слабoвати крака и грациозни движения. Главата, макар и закръглена, е клиновидна, ушите са заострени и големи бадемови очи. Късата, плътно прилепнала козина на абисинската котка е на ивици. Окраската на козината е предимно червеникава, но се среща и в други оттенъци.

Абисинска котка
  • Козина: Къса
  • Грижа за козината: По-малко от седмица
Абисинска котка
  • Активност: Висока
Абисинска котка
  • Шум: Ниско

Произход

Чисто като физика абисинската котка прилича на африканската дива котка, предшественикът на домашната котка. Не е известно кога абисинската котка е била пренесена в Обединеното кралство, но има вероятност това да са направили войските от Абисиния (понастоящем Етиопия) през 60-те години на XIX в. Още в ранния период на съществуването на абисинските котки, между тях и британските късокосмести котки беше направена кръстоска, а впоследствие – и с ориенталските породи. Дълги години дългокосместите абисински котенца не са били кръстосвани с други породи, но през 70-те години на ХХ век от тях се създава отделна порода, наречена „Somali“.

Държава на произход

Абисиния, Етиопия

Други имена

Abys, Bunny cat

Характер

Абисинската котка е тиха, интелигентна и любознателна, и се счита, че се чувства добре в компанията на хора и се привързва към семейството. Активна е и обича да й е просторно, катери се добре и би се чувствала по-добре в градина с много дървета и на по-хълмисти терени. Абисинските котки са игриви, но пък и уравновесени. До известна степен проявяват разум, но и безразсъдството не им е чуждо!

Здраве

Абисинските котки може да страдат от наследствена болест, наречена пируват киназна недостатъчност, която може да причини анемия. С надежден тест това може да се провери и бъдещите стопани трябва да попитат дали той им е бил правен, за да се гарантира липсата на такъв проблем. В някои страни е установен проблем със зрението, наречен ретинална атрофия, който води до прогресивно ослепяване. Затова си струва да питате за него в магазина за домашни любимци.

Хранене

Всяка котка е уникална сама по себе си, а що се отнася до храната, има и своите предпочитания и нужди. Котките са месоядни и в храната им трябва да има 41 различни и специфични хранителни вещества. Делът на тези хранителни вещества ще варира в зависимост от възрастта, начина на живот и общото здравословно състояние. Затова не е учудващо, че растящото, енергично котенце има нужда от различен баланс от вещества в своя хранителен режим, отколкото по-неактивните възрастни екземпляри. Трябва да имате предвид и това, че с правилното количество храна се поддържа 'идеално телесно тегло' в съответствие с насоките за хранене и индивидуалните предпочитания за храни тип супа или сухи храни.

Грижа за козината

Козината на абисинската котка е лесна за поддържане. Обича да я разчесват или разресват, и ако наистина желаете да бъде постигнат „професионален“ блясък, можете да загладите косъма меки потупвания с помощта на меки потупвания, след което той ще заискри. Подобно на всички котки, и тази порода се нуждае от редовни ваксинации, изследвания за паразити и годишни ветеринарни прегледи.

cat-breed image missing

Това ли е най-подходящата котка за Вас?

Всички котки имат свой собствен и уникален характер, но се раждат с някои вродени инстинкти и поведения. Чрез нашия селектор за породи можете да разберете кои породи котки пасват най-добре на вашите предпочитания и начин на живот. Ако вие и Вашето коте се радвате на сходни неща, ще бъде по-вероятно да изживеете един щастлив и пълноценен живот заедно.

Очаквайте скоро Селектора ни за породи>

Какви следващи стъпки можете да предприемете?

Осиновяване

Невероятно удовлетворяващо е да приемеш коте от приют за животни или спасителна организация. Това често означава да им предложиш втори шанс за живот, защото има много котки, които се нуждаят от любящо семейство и дом. Всяка котка има своя собствена история и повечето от тях са загубили първия си дом без вина, и биха искали да получат любов и грижа. Приютите и организациите са много внимателни в намирането на най-подходящия стопанин за техните любимци. Те също ще се радват да Ви дадат съвет и да отговорят на всички въпроси, които може да имате преди и след осиновяването.

Намиране на добър развъдник

Ако сърцето Ви принадлежи на конкретна порода котки, то следващата стъпка за Вас е да откриете реномиран развъдник. Съветваме Ви да посетите котешки изложби и да се срещнете с представители на развъдниците, за да получите повече информация за отглеждането на желаната от Вас порода.

Въвеждане на котката в дома Ви

Колкото по-малък става периодът до пристигането на Вашето коте у дома, толкова по-голямо е вълнението, което Ви обзема. Докато тръпнете в очакване за големия ден е необходимо да се разсеете, така че за щастие има някои неща, които трябва да решите, преди да приветствате новия член на Вашето семейство. Научете какво Ви е необходимо тук