Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Да изберем кученце

Всички кучета са специални по свой начин, но има много неща, които може да направите, за да сте сигурни, че сте избрали най-подходящото кученце. Коя порода е най-подходяща за Вас и дома Ви? По-добре ли е да спасите кученце от приют, което се нуждае от дом, или да вземете куче от сертифициран развъдник? Открийте отговорите на тези въпроси и още много информация в разделите по-долу.

Да изберем кученце

Въпроси, на които да си отговорите

 
 
 
Развъдник или организация за повторно настаняване?

Развъдник или организация за повторно настаняване?

Когато трябва да изберете новия си домашен любимец, е добре първо да решите дали искате да купите кученце от сертифициран развъдник или да дадете втори шанс на по-възрастно животно, като го приемете в грижовно си семейство, и да се обърнете към организация за повторно настаняване.

Откъде да взема куче?
 
 
 

Вече сте го обсъдили и сте решили семейството ви да си има куче. Сега е време да изберете новия си домашен любимец, но откъде да започнете? Ако го вземете от сертифициран център за повторно настаняване, това може да е изключително благородно дело, което с времето ще Ви изпълни с удовлетворение. Възможността да обичате куче, за което преди това не са се грижили добре, и да го гледате как расте изпълнено с увереност и живот е истинска привилегия за цялото семейство.

Все пак много хора се обръщат към подобни центрове, затова ако наистина решите да си вземете по-възрастно куче, се консултирайте със служителите на центъра за повторно настаняване, за да сте сигурни, че взимате подходящият любимец за Вас и за семейството Ви.

По-лесно е да изберете куче от развъдник, но първо проучете и се обърнете само към надеждни и акредитирани развъдници.

Мъжко или женско куче?

Мъжко или женско куче?

Мъжките и женските кучета имат много различен характер и индивидуалност. Помислете кой пол ще е най-подходящ за ритъма на семейството Ви, когато избирате домашното куче.

Мъжко или женско куче?
 
 
 

Цялото семейство трябва да реши какъв да бъде полът на домашния любимец.

Някои стопани казват, че мъжките кучета са по-независими от женските, а изследванията сочат, че те се възпитават по-трудно (важи особено при кучета пазачи).

Женските кучета, от друга страна, са много любвеобилни (въпреки че някои хора твърдят, че те са по-сдържани от мъжките).

Всъщност невъзпитаните кучета и от двата пола създават проблеми, затова за допълнителни съвети или информация се консултирайте с ветеринарен лекар или етолог преди да вземете решение.

Чистокръвна или смесена порода?

Чистокръвна или смесена порода?

Независимо дали искате куче от чистокръвна порода или жизнерадостно куче от смесена, запомнете, че различните породи кучета изискват различни грижи. Правилният избор е важен и за двама Ви.

Чистокръвна или смесена порода?
 
 
 

Има всякакви породи и размери кучета – от нежни и внимателни великани като Бернския зененхунд до преливащия с енергия Джак ръсел териер – и всички те притежават собствен характер и темперамент. Независимо дали искате чистокръвно животно или жизнерадостен мелез, различните породи изискват различни грижи и внимание. Правилният избор е важен и за двама Ви. Кучето Ви ще бъде важна и обичана част от семейния живот в продължение на десет или повече години, затова отделете време, за да проучите добре възможностите преди да изберете най-подходящото куче за семейството си. Чистокръвното или породистото, куче е предсказуем вариант. Така, ще сте напълно сигурни за размерите, които достига, и дори какъв ще е характерът му. Все пак, трябва да знаете, че някои породисти животни може да са по-предразположени към наследствени заболявания.

Смесените породи, от друга страна, са жизнерадостни и единствени по рода си, а и липсата на предварителна информация за характера им е част от забавлението да ги опознаете.

Какво ще внесе кучето в живота Ви?

Какво ще внесе кучето в живота Ви?

Лоялни, интелигентни и отдадени – кучетата са чудесни домашни любимци и страхотни другари на децата в игрите. Решението да си вземете кученце е много важно. Ето някои фактори, които да обмислите.

Защо да си взема куче?
 
 
 

Кучетата са прекрасни домашни любимци. Лоялни, интелигентни и напълно отдадени – те се превръщат в най-добрия приятел на децата, към когото се привързват докато растат. Кучето е и Вашият верен другар, който Ви посреща вкъщи с мокра и пухкава прегръдка и енергично махане с опашка. Пухкавите членове на семейството носят не само забавление - безусловната им любов допринася много за топлината на всеки дом и много скоро няма да можете да си представите семейството си без тях. Само си помислете за онези вълнуващи семейни разходки заедно, когато скачате по пясъчните дюни преди да влезете весело в морето. Нищо чудно, че собствениците на кучета обикновено са по-щастливи и по-здрави от онези, които нямат домашен любимец.