Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Да разберем кучето

​Питър Невил е специалист по поведение на кучетата. Той отговаря на най-често задаваните въпроси, за да Ви помогне да разберете по-добре домашния си любимец.

Да разберем кучето

ОБУЧЕНИЕ
НА КУЧЕТО

ГРИЖА
ЗА КУЧЕТО

СОЦИАЛИЗИРАНЕ НА КУЧЕТО

Q - 

Имаме много малко кученце и му е много трудно да се научи къде да ходи до тоалетна. Как да му покажем какво искаме от него?

 
Когато са още много малки кученцата не могат да се изпуснат там, където спят, и майката трябва първо да ги близне преди да се облекчат – така тя винаги е наблизо и се грижи кученцата и къщичката им да са чисти и сухи. На Вашето кученце може да му е трудно да свикне с новата „семейна къщичка“. Просто трябва да покажете на кученцето, че целият Ви дом е неговата „къщичка“ и следователно не трябва да ходи по нужда там. Трябва да му покажете, че мястото за това е навън. Водете го редовно на разходка (в началото на час или два, включително и през нощта, както и веднага след хранене, игра или сън) и спокойно го похвалете, когато се облекчи. След това си поиграйте малко, преди да се приберете. Така ще го поощрите да ходи до тоалетна навън, а в идеалния случай на специално място, което сте избрали.
Q - 

През деня новото ни кученце ни показва, кога иска да излезе навън, за да се облекчи, но през нощта нещата се променят. Слагаме му вестници, но не можем ли да го научим, да се сдържа през нощта и да му покажем, че мястото, където се ходи до тоалетна, е навън?

 
Ще му е нужно време, за да се научи да се сдържа през нощта, така че още поне две седмици ще Ви се наложи да ставате първо през 2-3, а след това през 3-4 часа, за да се погрижите за него. Не го обърквайте като използвате хигиенни подложки или вестници, тъй като това ще го подтикне да се облекчава вкъщи. Много по добре и по-бързо е да се постараете кучето винаги да е навън, когато му се ходи.
Q - 

Взехме кучето си от спасителен център и макар всички да я обожаваме, тя има някои лоши навици и се нуждае от още обучение. Твърде късно ли е?

 
Обучението се отразява добре на всички кучета, независимо от възрастта и породата им и макар малките кученца да са малко по-възприемчиви, по-възрастните кучета винаги могат да бъдат научени на нови номера! А най-хубавото е, че обучението е страхотен начин да се забавлявате заедно. Ако доброто поведение бъде възнаградено, то най-вероятно ще се повтори, така че, ако кучето седне, когато го помолите и го наградите с лакомство и похвали, следващият път то сигурно ще седне отново и то по-бързо. Не всички кучета се радват най-много на храна, някои се мотивират повече от възможността да играят с играчки или просто от малко закачки и похвали от Вас, така че експериментирайте, за да разберете коя е най-добрата награда за Вашия любимец.
Q - 

Взехме си кученце и то вече е неразделна част от семейството. Много ни е трудно обаче да постигнем някакъв резултат с обучението му. Независимо колко го моли, награждаваме или примамваме, той просто не разбира какво искаме от него. Къде бъркаме?

 
Обучението трябва да е с позитивен тон и да се базира на награди. Кучетата учат най-добре, когато искат да заслужат награда, а не когато са притеснени, че може да ги накажат, защото са сгрешили. Основният принцип за обучението е много прост: ако дадено поведение бъде възнаградено, то най-вероятно ще се повтори. Когато учите кучето на нещо ново, използвайте специални награди, които кучето наистина обича. След като усвои упражнението, започнете да давате награди с по-ниска стойност, а след това разнообразявайте наградите, за да задържите интереса му и готовността му да изпълнява. Нека обучението не трае дълго, но пък да се провежда няколко пъти през деня, така че кучето да се забавлява и да му е интересно. Препоръчително е да се запишете на местен курс за обучение на кученца (Вашият ветеринар може да Ви насочи). Там ще научите много хитрини и техники и ще Ви покажат точно как да подходите с кучето. Освен това и Вие, и Вашият любимец ще срещнете нови приятели и ще се забавлявате в процеса на обучение.
Q - 

Наскоро си взехме малко кученце и не можем да го научим да спи в кошчето си. Слагаме го там нощем, но сутрин обикновено го намираме скрит зад дивана или в някой шкаф. Какво се опитва да ни каже?

 
Повечето диви кучета и вълци отглеждат малките си в поредица бърлоги, всяка от които е по-сигурна от предната, тъй като кученцата стават все по-подвижни. В резултат дори домашните кучета се чувстват сигурни в затворени, тъмни пространства, които напомнят бърлога. Леглото на кучето Ви трябва да е на място, избрано от самото него – под някоя маса или в безопасно, тихо кътче - а не там, където на Вас Ви е удобно. Ако пространството позволява, най-добре е да му вземете плетена кучешка колибка или клетка, в която да поставите нещо меко за спане и да покриете с одеяло, за да е тъмно вътре. Така ще му осигурите сигурно убежище и място за почивка и дълбок, спокоен сън.
Q - 

Помощ! Кучето ни започва да се държи разрушително. Тази сутрин го хванах да дъвче обувките на съпруга ми. Как да го отучим от това поведение, което ни струва скъпо?

 
Не е реалистично да очаквате кучето да не дъвче – все едно да го накарате да не върти опашка! При кучетата това е силен, вроден инстинкт, особено когато са малки. Също като нашите бебета, кученцата опознават голяма част от света през устата и изследват нови предмети като ги лапат. Освен това дъвчат, когато им растат зъби – фазата, в която млечните им зъби падат и поникват другите. Тя започва на възраст от три месеца и продължава до около седмия. В моменти на стрес, например когато за кратко е оставено само, кучето може да изпуска напрежението, като дъвче играчка. Погрижете се кучето Ви винаги да има достъп до своите неща, които може да дъвче – играчки от въже или найлон, специалният му кокал (под наблюдение) – тогава вероятността инстинктът му да го насочи към обувките и мебелите Ви е много по-малка. Ако го хванете „в действие“ спокойно го помолете да пусне това, което дъвче, и го повикайте, за да му дадете някоя от неговите играчки.
Q - 

Нашето куче вече поотрасна, но още не е излязло от фазата на дъвчене. Къде сбъркахме?

 
Запомнете, че макар основната „дъвчеща“ фаза на кучето да е през първата му година, то ще има нужда да дъвче и в зряла, и в по-напреднала възраст за забавление и отпускане, както и за здрави зъби. Ако хванете кучето да дъвче нещо, което не трябва, не се ядосвайте. Просто спокойно му вземете непозволения предмет и му дайте една от неговите играчки. За да се избегнат ненужни конфликти е много полезно да научите кучето при команда да спре да дъвче даден предмет и да ви го донесе в замяна на похвала и някоя от неговите играчки. За да усвоите основните неща при отглеждането на куче е препоръчително да се запишете в курс за обучение на кучета.