Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Време за игра

Време за игра

С всяка игрива атака и удар с опашката котето Ви показва, че прелива от жизненост. Освен че е идеалната възможност да прекарате време заедно и да се сближите, времето за игра също така подобрява координацията между очите и лапите на Вашето коте.

Жизненост

Пистата с препятствия е добър начин да поддържате жизнеността и доброто здраве на Вашата котка, както вътрешно, така и външно. Запознайте котката с отделните препятствия преди да я накарате да премине през цялата писта. Може да й отнеме малко време да научи всяка стъпка, но бъдете търпеливи и помнете, че времето, което прекарвате заедно Ви сближава истински.

Също така може да импровизирате с нови препятствия. Уверете се, че са безопасни за Вашата котка. Не предлагайте лакомство за награда директно от ръката си: сложете гранулата на пода след като котката премине успешно препятствието.

  Какво Ви е необходимо:

 • Обръч (или някакъв предмет под формата на кръг, например детски обръч)
 • Празен кашон
 • Котешки тунел (можете да намерите такива в зоомагазин или сами да си направите, като използвате одеала и столове)
 • Стол или стълб за острене на нокти
 • Гранули Friskies®
 • Кликер за обучение (по желание)

Стъпка 1

Първото препятствие е обръчът. Поставете обръча малко над пода, като котката трябва да е от едната му страна, а вкусната гранула Friskies® – от другата. Котката ще получи наградата, когато премине през обръча!

Стъпка 2

Поставете празния кашон между котката и лакомството и накарайте котката да прескочи от другата страна.

Стъпка 3

Третото препятствие е котешкият тунел. Накарайте котката да премине през тунела като я примамите с гранула Friskies®. Не забравяйте накрая да й дадете гранулата като награда.

Стъпка 4

В края на пистата с препятствия накарайте котката да скочи или да се качи на малка табуретка или стол и я възнаградете с една последна гранула Friskies®.

Възпитание

Докато наблюдавате своето коте ще забележите, че още в ранна възраст то формира свой собствен характер и модел на поведение. Тези модели се формират под влиянието на неговата майка, другите котета в котилото и общуването с хора.

Не позволявайте котето да си играе с ръцете Ви. Това превръща движещата се ръка в играчка и с течение на времето може да получите болезнени драскотини. Вместо това, насърчавайте котето си да си играе с играчки, тъй като това стимулира игривостта му и му помага да стане щастлива и интелигентна котка. Ежедневните игри не само правят деня Ви по-весел, но и заздравяват връзката Ви с Вашето коте.

Промени в играта

След около пет месеца котенцата започват да играят по-малко. Според някои изследователи на поведението това се дължи на факта, че те са достигнали края на един обучителен период. Но правилният подход и редовните игри ще Ви позволят да продължите да се радвате на съвместни забавления още много години.

Освен че носят радост и за двама ви и заздравяват връзката помежду ви, игрите също помагат на Вашето ново коте да бъде здраво и жизнено и да развие добра координация между очите и лапите.

Освен това, тъй като котенцата са толкова умни, можете да ги научите да изпълняват номера, като например да се изправя на задните си лапи. С малко търпение, много поощрение и малко вкусни гранули Friskies® за награда, Вие и Вашето коте с удоволствие ще упражнявате номерата.

Правилните играчки

Дори и най-простите неща могат да развеселят Вашия живот и този на Вашето коте. Например, една топка за тенис или един смачкан лист хартия могат да Ви осигурят часове на забавление и развлечение. Само внимавайте да не използвате малки предмети, които могат да бъдат погълнати. Така котето Ви ще може да си играе на свобода, без да се притеснявате.

Ако търсите повече идеи за това как да направите живота на своето коте по-интересен, посетете нашия раздел за игри.

Котенцата, както и възрастните котки, проявяват здраво любопитство към хартиените чанти. Но прибирайте найлоновите чанти на сигурно място, за да могат да си играят безопасно. Катерушките и стълбовете за острене на нокти са чудесен начин за забавление, които едновременно с това дават възможност на котето да остри ноктите си и спасяват мебелите Ви от издраскване по време на игра.

 • През погледа на Вашата котка

  Знаете ли как Вашата котка вижда света?

  Направете нашия тест

 • Котешко здраве и съвети – често задавани въпроси

  Отговори на Вашите въпроси

  Открийте ги тук

 • Проверка на здравето

  Бърз урок как да проверявате дали Вашето коте е здраво

  Научете повече