Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Грижи за Вашето коте

Грижи за Вашето коте

Важно е да създадете здрава основа за връзката си със своето коте. Тук можете да намерите полезни съвети и информация, които да Ви насочат как да помогнете на котето си да стъпи здраво на лапичките си и да заздравите връзката си с него.

Как да обезопасим дома си

Вашето коте е пълно с енергия. Освен това, котетата гледат света от по-ниско, което означава, че виждат неща, които ние не виждаме, когато стоим прави. Затова е добра идея да обезопасите дома си. Ето някои предложения, които да Ви помогнат:

 • Всичко в дома Ви е ново за Вашето коте. Това може да го смути. Затова е най-добре първоначално да го пуснете само в една стая и след това да отваряте другите стаи една по една.
 • Домът Ви е нова среда и Вашето коте трябва да се чувства в безопасност. Леглото е важно не само за спане, но и като убежище, където да може да се усамоти и да си почине. Леглото трябва да е топло, сухо и удобно и да се намира на спокойно място, далече от други домашни любимци и деца. Трябва да му осигурите котешка тоалетна, купичка с вода и стълб за острене на нокти, които котето ще иска да са само негови. Покажете му къде са и не ги местете, за да знае къде да ги намери.
 • Уверете се, че всички врати и прозорци са затворени или сложете мрежа на прозорците, за да предпазите котето от падане. Дръжте го далече от балкони, стрехи и високи платформи.
 • Дръжте почистващите препарати, нафталина, антифриза (котенцата са привлечени от сладкия му аромат) и др. в плътно затворени помещения. Също така дръжте принадлежностите за шиене, пирони, телчета, мъниста и метални халки на тенекиени кутийки далече от Вашето коте, и прибирайте найлоновите торбички на места, където котето Ви не може да ги достигне.
 • Махнете отровните стайни растения* или ги сложете във висящи кошници, които котето Ви да не може да достигне.  
 • Затваряйте капака на тоалетната чиния. В противен случай котетата може да се заиграят във водата, капакът може да се затвори и така да попаднат в капан. Освен това почистващите препарати за тоалетна могат да бъдат вредни, ако се погълнат.
 • Обезопасете камината с решетка (тъмният тих комин може да се стори привлекателен на едно коте, което може да си помисли, че това е котешка тоалетна).
 • Скрийте електрическите кабели под килима или ги залепете за пода или стената. Можете да използвате и дебел кабелен протектор (който можете да намерите в железарския магазин), за да ги обезопасите в случай, че котето Ви реши да ги дъвче.
 • Никога не давайте на котето си лекарства, без предварително да сте се консултирали с ветеринар. Дръжте всички видове лекарства на места, до които котето не може да достигне.  
 • Когато сте в кухнята винаги проверявайте къде е котето Ви преди да затворите вратата на хладилника, печката, пералнята или сушилнята, или преди да седнете на масата.
 • Винаги проверявайте къде е котето Ви преди да седнете на дивана, както и преди да излезете от вкъщи, за да се уверите, че случайно не сте го заключили в килера или в някоя празна стая.
 • Не е препоръчително да пускате котето си само навън преди да се е адаптирало напълно към Вас и към новата си къща. Ако пускате котето си да излиза навън, свирнете с клаксона и почукайте на капака на колата преди да я запалите, за да се уверите, че не се е сгушило под капака на топло.
 • Не използвайте електрически одеала, за да стоплите леглото на котето си, тъй като може да сдъвче кабелите.
 • Не връзвайте панделки около врата на котето си, тъй като може да се закачи на нещо докато си играе.
 • Винаги използвайте безопасни играчки и избягвайте конци, които могат да бъдат погълнати и са опасни за здравето.

*Растения от семейство Фукусови (фикус), семейство Кремови (лилия, лале, зюмбюл, момина сълза и хлорофитум), семейство Змиярникови, семейство Млечкови, семейство Олеандрови, семейство Агавови (драцена) и др. са опасни за котките. Препоръчваме Ви да се консултирате с ветеринарен лекар относно списъка на отровните растения. Повече информация можете да намерите и на следната връзка:
http://www.icatcare.org/advice-centre/cat-care/cats-and-poisonous-plants

Важна хранителна информация

Повече от 50 години Purina Friskies® поддържа котките в перфектно състояние със своята 100% пълноценна и балансирана храна, приготвена по различни вкусни рецепти. Така че може да се каже, че сме експерти в осигуряването на пълноценна храна, която прави котката Ви щастлива.

Когато котето Ви стане на 3-4 седмици, то може да започне да яде твърда храна, приготвена по специална рецепта, като Friskies® Junior. Не хранете котето си с храни за възрастни котки, защото те не могат да им набавят необходимите хранителни вещества, които спомагат за здравословния и хармоничен растеж на Вашето коте.

За да помогнете на котето си да премине от майчино мляко на твърда храна по време на отбиването, Ви препоръчваме да добавяте една част топла вода към три части суха храна Friskies® Junior. Не забравяйте, че дори и котето Ви външно да прилича на възрастна котка, то все още расте и се развива. Затова е важно да го храните с храната Junior докато не навърши 12 месеца.

Вода

За да е здраво Вашето коте, то трябва всеки ден да има достатъчно прясна вода в чиста купа. През горещите летни месеци то може да яде по-малко, но да пие повече. Така че дръжте купичката му пълна до горе с прясна, чиста вода.

И не забравяйте да се опитате да научите котето си да пие от купичката, вместо от кухненската мивка, тоалетната чиния или ваната. Водата може да съдържа остатъци от дезинфектанти и почистващи препарати – да не говорим, че може да падне вътре!

За първи път навън

Ако сте решили да пускате котето си навън, първо го запознайте постепенно с външния свят. Всичко ще бъде ново и вълнуващо за него, но едновременно с това може да бъде и страшно, затова стойте наблизо, за да му вдъхвате смелост. Вашият ветеринар ще Ви каже кога е безопасно да започнете да пускате котето си навън, но този момент обикновено настъпва една седмица след последната му ваксинация на около 3-месечна възраст.

Ето няколко полезни съвета:

 • Не пропускайте ваксинации и се информирайте за нови ваксини срещу котешки заболявания.
 • Уверете се, че котето Ви носи идентификационен медальон, на който са посочени Вашият адрес и телефонът на ветеринаря. Светлоотразителна лента на нашийника ще помогне на шофьорите да забележат котката Ви през нощта.
 • Ако имате градина и живеете в тих и спокоен район, би било добра идея да инсталирате заключваща се котешка вратичка, тъй като по този начин котето Ви ще може да се движи свободно през деня, но ще сте спокойни, че е вътре на сигурно през нощта.
 • Можете също така да оградите част от градината си. Котешката клетка в градината може да бъде свързана с котешката вратичка. Ако построите такова ограждение, то трябва да има топла част, защитена от лошото време, като половината от него трябва да е на слънце, а другата половина на сянка. Можете да добавите и дънер на дърво, катерушка, въжета, хамаци, коча билка, котешка тоалетна и купичка с вода, така че котето Ви да разполага с всичко, от което се нуждае, ако реши да остане навън.
 • Въпреки че са умни животни, котките често не забелязват опасностите, като например автомобилите. Затова, ако живеете в апартамент или до оживена улица, Ви препоръчваме да държите котето си вътре или да използвате котешки нагръдник с повод, когато го извеждате. Освен това не забравяйте да проверявате алеята преди да излезете на заден ход с колата.
 • Винаги използвайте котешка клетка, когато превозвате котката си навън или с кола.
 • Не забравяйте да уведомите съседите си, че сте си взели коте, за да предотвратите евентуални инциденти, ако използват отрова за мишки или плъхове.

Обучение

Котките са достатъчно умни, за да научат името си и дори могат да бъдат обучени да идват при повикване. Колкото по-рано започнете да обучавате своето коте и колкото по-забавно и поощрително направите обучението, толкова по-голяма е вероятността да успеете. Но помнете, че всяка котка първоначално реагира различно, тъй като има свой собствен характер. Някои няма да Ви обръщат внимание, докато други ще бъдат любопитни и горящи от желание да се научат. Помнете, че трябва да сте търпеливи – процесът на обучение ще донесе безкрайни часове на забавление и удоволствие както на Вас, така и на Вашето коте.

Съвети за обучение:
1. Обучавайте котката си преди хранене, тъй като лакомствата, които й давате като награда, няма да са толкова примамливи на пълен стомах. Все пак не я дръжте гладна, за да я накарате да Ви слуша. Гладните котки бързо стават раздразнителни.
2. Спрете звука на телевизора или стерео уредбата, тъй като това ще разсейва Вашата котка.
3. Не занимавайте котката прекалено дълго (около 15 минути е достатъчно). Така тя ще е свежа и няма да се отегчи или умори.
4. Винаги използвайте едни и същи команди, сигнали и награди.
5. Опитвайте се да отделяте поне по 10-15 минути на ден и бъдете постоянни. По този начин ще изградите по-силна връзка с котката си и вероятността да постигнете резултати е по-голяма.

При ветеринаря

Ако котката Ви е здрава и щастлива и Вашите дни ще са по-слънчеви. Затова е важно да заведете котето си на ветеринар още в най-ранна възраст, за да му направи първоначален преглед и ваксинации. Опитайте се да дадете на ветеринарния лекар колкото се може повече информация, включително дата на раждане и предишни ваксинации. Не забравяйте, че първото посещение при ветеринаря може да предопредели бъдещото поведение на котето Ви при срещата му с него, така че се опитайте да намалите стреса, за да не асоциира котето Ви бъдещите си посещения във ветеринарната клиника с лоши спомени.

Новородените котенца получават антитела от млякото на майка си. Първоначалните ваксинации обикновено започват на шестседмична възраст, като на по-късен етап може да се наложат допълнителни ваксинации. Препоръчваме Ви да се консултирате с ветеринарен лекар за имунизационната схема на Вашето коте.

Не забравяйте, че след Вас и Вашето семейство, ветеринарят е най-важният човек в живота на Вашето коте. Ако имате притеснения или опасения, винаги е по-добре да се консултирате с него, за да сте сигурни.

ава, че виждат неща, които ние не виждаме, когато стоим прави. Затова е добра идея да обезопасите дома си. Ето някои предложения, които да Ви помогнат:

 • Всичко в дома Ви е ново за Вашето коте. Това може да го смути. Затова е най-добре първоначално да го пуснете само в една стая и след това да отваряте другите стаи една по една.
 • Домът Ви е нова среда и Вашето коте трябва да се чувства в безопасност. Леглото е важно не само за спане, но и като убежище, където да може да се усамоти и да си почине. Леглото трябва да е топло, сухо и удобно и да се намира на спокойно място, далече от други домашни любимци и деца. Трябва да му осигурите котешка тоалетна, купичка с вода и стълб за острене на нокти, които котето ще иска да са само негови. Покажете му къде са и не ги местете, за да знае къде да ги намери.
 • Уверете се, че всички врати и прозорци са затворени или сложете мрежа на прозорците, за да предпазите котето от падане. Дръжте го далече от балкони, стрехи и високи платформи.
 • Дръжте почистващите препарати, нафталина, антифриза (котенцата са привлечени от сладкия му аромат) и др. в плътно затворени помещения. Също така дръжте принадлежностите за шиене, пирони, телчета, мъниста и метални халки на тенекиени кутийки далече от Вашето коте, и прибирайте найлоновите торбички на места, където котето Ви не може да ги достигне.
 • Махнете отровните стайни растения* или ги сложете във висящи кошници, които котето Ви да не може да достигне.  
 • Затваряйте капака на тоалетната чиния. В противен случай котетата може да се заиграят във водата, капакът може да се затвори и така да попаднат в капан. Освен това почистващите препарати за тоалетна могат да бъдат вредни, ако се погълнат.
 • Обезопасете камината с решетка (тъмният тих комин може да се стори привлекателен на едно коте, което може да си помисли, че това е котешка тоалетна).
 • Скрийте електрическите кабели под килима или ги залепете за пода или стената. Можете да използвате и дебел кабелен протектор (който можете да намерите в железарския магазин), за да ги обезопасите в случай, че котето Ви реши да ги дъвче.
 • Никога не давайте на котето си лекарства, без предварително да сте се консултирали с ветеринар. Дръжте всички видове лекарства на места, до които котето не може да достигне.  
 • Когато сте в кухнята винаги проверявайте къде е котето Ви преди да затворите вратата на хладилника, печката, пералнята или сушилнята, или преди да седнете на масата.
 • Винаги проверявайте къде е котето Ви преди да седнете на дивана, както и преди да излезете от вкъщи, за да се уверите, че случайно не сте го заключили в килера или в някоя празна стая.
 • Не е препоръчително да пускате котето си само навън преди да се е адаптирало напълно към Вас и към новата си къща. Ако пускате котето си да излиза навън, свирнете с клаксона и почукайте на капака на колата преди да я запалите, за да се уверите, че не се е сгушило под капака на топло.
 • Не използвайте електрически одеала, за да стоплите леглото на котето си, тъй като може да сдъвче кабелите.
 • Не връзвайте панделки около врата на котето си, тъй като може да се закачи на нещо докато си играе.
 • Винаги използвайте безопасни играчки и избягвайте конци, които могат да бъдат погълнати и са опасни за здравето.


*Растения от семейство Фукусови (фикус), семейство Кремови (лилия, лале, зюмбюл, момина сълза и хлорофитум), семейство Змиярникови, семейство Млечкови, семейство Олеандрови, семейство Агавови (драцена) и др. са опасни за котките. Препоръчваме Ви да се консултирате с ветеринарен лекар относно списъка на отровните растения. Повече информация можете да намерите и на следната връзка:
http://www.icatcare.org/advice-centre/cat-care/cats-and-poisonous-plants

Важна хранителна информация

Повече от 50 години Purina Friskies® поддържа котките в перфектно състояние със своята 100% пълноценна и балансирана храна, приготвена по различни вкусни рецепти. Така че може да се каже, че сме експерти в осигуряването на пълноценна храна, която прави котката Ви щастлива.

Когато котето Ви стане на 3-4 седмици, то може да започне да яде твърда храна, приготвена по специална рецепта, като Friskies®Junior. Не хранете котето си с храни за възрастни котки, защото те не могат да им набавят необходимите хранителни вещества, които спомагат за здравословния и хармоничен растеж на Вашето коте.

За да помогнете на котето си да премине от майчино мляко на твърда храна по време на отбиването, Ви препоръчваме да добавяте една част топла вода към три части суха храна Friskies® Junior. Не забравяйте, че дори и котето Ви външно да прилича на възрастна котка, то все още расте и се развива. Затова е важно да го храните с храната Junior докато не навърши 12 месеца.

Вода

За да е здраво Вашето коте, то трябва всеки ден да има достатъчно прясна вода в чиста купа. През горещите летни месеци то може да яде по-малко, но да пие повече. Така че дръжте купичката му пълна до горе с прясна, чиста вода.

И не забравяйте да се опитате да научите котето си да пие от купичката, вместо от кухненската мивка, тоалетната чиния или ваната. Водата може да съдържа остатъци от дезинфектанти и почистващи препарати – да не говорим, че може да падне вътре!

За първи път навън

Ако сте решили да пускате котето си навън, първо го запознайте постепенно с външния свят. Всичко ще бъде ново и вълнуващо за него, но едновременно с това може да бъде и страшно, затова стойте наблизо, за да му вдъхвате смелост. Вашият ветеринар ще Ви каже кога е безопасно да започнете да пускате котето си навън, но този момент обикновено настъпва една седмица след последната му ваксинация на около 3-месечна възраст.

Ето няколко полезни съвета:

 • Не пропускайте ваксинации и се информирайте за нови ваксини срещу котешки заболявания.
 • Уверете се, че котето Ви носи идентификационен медальон, на който са посочени Вашият адрес и телефонът на ветеринаря. Светлоотразителна лента на нашийника ще помогне на шофьорите да забележат котката Ви през нощта.
 • Ако имате градина и живеете в тих и спокоен район, би било добра идея да инсталирате заключваща се котешка вратичка, тъй като по този начин котето Ви ще може да се движи свободно през деня, но ще сте спокойни, че е вътре на сигурно през нощта.
 • Можете също така да оградите част от градината си. Котешката клетка в градината може да бъде свързана с котешката вратичка. Ако построите такова ограждение, то трябва да има топла част, защитена от лошото време, като половината от него трябва да е на слънце, а другата половина на сянка. Можете да добавите и дънер на дърво, катерушка, въжета, хамаци, коча билка, котешка тоалетна и купичка с вода, така че котето Ви да разполага с всичко, от което се нуждае, ако реши да остане навън.
 • Въпреки че са умни животни, котките често не забелязват опасностите, като например автомобилите. Затова, ако живеете в апартамент или до оживена улица, Ви препоръчваме да държите котето си вътре или да използвате котешки нагръдник с повод, когато го извеждате. Освен това не забравяйте да проверявате алеята преди да излезете на заден ход с колата.
 • Винаги използвайте котешка клетка, когато превозвате котката си навън или с кола.
 • Не забравяйте да уведомите съседите си, че сте си взели коте, за да предотвратите евентуални инциденти, ако използват отрова за мишки или плъхове.

Обучение

Котките са достатъчно умни, за да научат името си и дори могат да бъдат обучени да идват при повикване. Колкото по-рано започнете да обучавате своето коте и колкото по-забавно и поощрително направите обучението, толкова по-голяма е вероятността да успеете. Но помнете, че всяка котка първоначално реагира различно, тъй като има свой собствен характер. Някои няма да Ви обръщат внимание, докато други ще бъдат любопитни и горящи от желание да се научат. Помнете, че трябва да сте търпеливи – процесът на обучение ще донесе безкрайни часове на забавление и удоволствие както на Вас, така и на Вашето коте.

Съвети за обучение:
1. Обучавайте котката си преди хранене, тъй като лакомствата, които й давате като награда, няма да са толкова примамливи на пълен стомах. Все пак не я дръжте гладна, за да я накарате да Ви слуша. Гладните котки бързо стават раздразнителни.
2. Спрете звука на телевизора или стерео уредбата, тъй като това ще разсейва Вашата котка.
3. Не занимавайте котката прекалено дълго (около 15 минути е достатъчно). Така тя ще е свежа и няма да се отегчи или умори.
4. Винаги използвайте едни и същи команди, сигнали и награди.
5. Опитвайте се да отделяте поне по 10-15 минути на ден и бъдете постоянни. По този начин ще изградите по-силна връзка с котката си и вероятността да постигнете резултати е по-голяма.

При ветеринаря

Ако котката Ви е здрава и щастлива и Вашите дни ще са по-слънчеви. Затова е важно да заведете котето си на ветеринар още в най-ранна възраст, за да му направи първоначален преглед и ваксинации. Опитайте се да дадете на ветеринарния лекар колкото се може повече информация, включително дата на раждане и предишни ваксинации. Не забравяйте, че първото посещение при ветеринаря може да предопредели бъдещото поведение на котето Ви при срещата му с него, така че се опитайте да намалите стреса, за да не асоциира котето Ви бъдещите си посещения във ветеринарната клиника с лоши спомени.

Новородените котенца получават антитела от млякото на майка си. Първоначалните ваксинации обикновено започват на шестседмична възраст, като на по-късен етап може да се наложат допълнителни ваксинации. Препоръчваме Ви да се консултирате с ветеринарен лекар за имунизационната схема на Вашето коте.

Не забравяйте, че след Вас и Вашето семейство, ветеринарят е най-важният човек в живота на Вашето коте. Ако имате притеснения или опасения, винаги е по-добре да се консултирате с него, за да сте сигурни.

 • Галерия

  Телевизионни реклами, видео клипове, тапети: можете да намерите всичко това в нашата галерия!

  Разгледайте и споделете

 • Котешко здраве и съвети – често задавани въпроси

  Отговори на Вашите въпроси

  Открийте ги тук

 • През погледа на Вашата котка

  Знаете ли как Вашата котка вижда света?

  Направете нашия тест