Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Първи стъпки

Първи стъпки

В следващите дванадесет месеца Вашето коте ще стане 20 пъти по-голямо, докато опознава живота и новата си среда. Чувството да го гледате как расте е несравнимо и забавно! Научете повече за процеса на неговото съзряване като щракнете на различните месеци по-долу

Image

Януари

Има много неща, които да очаквате с нетърпение, когато отглеждате коте. Новородените растат много бързо и удвояват теглото си до края на първата седмица. След това, когато станат на около две седмици, проглеждат и за първи път виждат големия широк свят, макар и малко размазано.

През първите 3-4 седмици те сучат и се хранят с майчиното мляко, тъй като още не са готови да ядат твърда храна. След това можете да започнете да ги захранвате със суха или консервирана храна като Friskies® Junior, но те ще продължат да се дохранват с майчиното мляко до 7-8-седмична възраст. Добре е винаги да разполагате с малко накисната храна Friskies® Junior и да я подменяте често, за да може котето Ви да яде най-прясната и вкусна храна. Тъй като бременните и кърмещи котки се нуждаят от същия хранителен режим като подрастващите котки Ви препоръчваме да храните майка им с Friskies® Junior. Важно е котенцата да открият и да имат достъп до храната, която яде майка им. Така отбиването минава по-спокойно и гладко.

Основният период на социализация започва през втората или третата седмица, когато се определя нивото на комфорт и дружба с хората. Обезпаразитяването трябва да се извършва всеки месец през първите шест месеца от живота на котето, след това на всеки 3 месеца, а когато навърши една година – само два пъти годишно.

Image

Февруари

През втория месец котенцата започват да се учат на това какво е „нормално” и „безопасно”. Между четири- и осемседмична възраст те започват да си играят с другите котета от котилото. Това се нарича „социална игра”, в която котенцата обикновено се гонят, крият и нападат. Те също така започват да проявяват хищни инстинкти, които са научили от своите майки.

До края на втория месец Вашето коте ще бъде напълно отбито от майка си. Давайте му по малко Friskies® Junior и подменяйте често храната, за да бъде прясна. Котето винаги трябва да разполага с прясна, чиста вода за пиене. За да бъде здраво Вашето коте, трябва ежедневно да консумира достатъчно вода.

Image

Март

Между осмата и дванадесетата седмица интересът на котето към социалната игра с котенцата от котилото или с други котки ще бъде заменен от любопитството към играчки и предмети от заобикалящия го свят. Прочетете нашите насоки и съвети за това как да използвате времето за игра още по-пълноценно.

Това е и моментът, в който можете да запознаете котето с другите домашни любимци и членове на семейството. Препоръчваме Ви това запознанство да става бавно и постепенно. Не забравяйте да предупредите децата, че новият член на семейството не е играчка и трябва да се отнасят внимателно с него.

Котето трябва да бъде ваксинирано преди да навърши 12 седмици. Затова не забравяйте да се обадите на ветеринаря, за да си запишете час.

На тримесечна възраст Вашето коте расте много бързо, а заедно с това ежедневно се увеличават и хранителните му нужди. Може да продължите да накисвате храната му в топла вода, въпреки че това вече не е задължително.

Image

Април

Между 12-та и 16-та седмица котетата започват да се чувстват по-сигурни в новата си среда и да се привързват към хората в нея. Препоръчваме Ви да пипате и вчесвате котето всеки ден, за да му помогнете да свикне да бъде галено и докосвано от хора.

За правилното му развитие в важно да прекарвате колкото се може повече време с него в игри, но го оставяйте да поспи на спокойствие, за да си почине след забавленията!

И помнете, че любопитните котенца могат да бъдат очарователно пакостливи и да дъвчат предмети, които са опасни за тях. Затова не забравяйте да обезопасите дома си, за да предпазите котето си.

Image

Май

Котето може да започна да имитира поведението и позите на възрастна котка, като например поза „Хелоуинска котка”: извит нагоре гръб, настръхнала козина и опашка.

Също така ще забележите, че координацията на Вашето коте между очите и лапите се е подобрила и ще можете да му се радвате, докато се опитва да ловува на игра. Играчките ще продължат да бъдат източник на забавление и удоволствие.

Това е и моментът, в който трябва да се консултирате с ветеринаря за това кога да планирате кастрацията/стерилизацията на котето. Имайте предвид, че на тази възраст котето Ви все още не трябва да излиза навън, за да избегнете нежелана бременност при женските или инциденти и скитане при мъжките.

За да бъде котето Ви здраво и щастливо, продължавайте да го храните с Friskies® Junior по 2-3 пъти на ден или по желание.

Image

Юни

Шестият месец е особено вълнуващ момент за изграждане на привързаност и общуване. Въпреки че котенцата ще започнат да губят интерес към играта, ако средата ги мотивира и подтиква към игри, повечето от тях ще продължат с охота да играят и любопитстват. Можете да научите повече за това как да използвате пълноценно времето за игра в раздел Време за игра.

Котето ще продължи да расте, но темповете на растеж ще започнат значително да намаляват след 6-я месец. В резултат на това хранителните нужди на котето също ще се променят. Не забравяйте да прочетете упътването за хранене на храните Friskies® Junior, за да знаете какво количество FRISKIES Junior трябва да давате на 6-месечното си коте.

Освен това трябва да сте подготвени и за появата на новите зъбки на Вашето коте – общо 30, които трябва вече да са се показали.

Image

Юли

Котето Ви ще продължи да расте, но много по-бавно в сравнение с първите шест месеца. На тази възраст котето Ви може вече да е сексуално активно. Препоръчваме Ви да го заведете на ветеринар за кастрация/стерилизация. По този начин ще избегнете нежелана бременност при женските или инциденти и скитане при мъжките.

Бълхите също могат да станат често срещан проблем дори и в най-чистите домове. Така че проверявайте котето си за бълхи и използвайте безопасни препарати.

За да бъде котето Ви здраво и щастливо, продължавайте да го храните с Friskies® Junior по 2-3 пъти на ден или по желание.

Image

Август

Дори и да изглежда напълно пораснало, котето Ви все още не е напълно развито. Координацията между очите и лапите продължава да се развива и с гордост ще забележите подобрение в ловните му умения.

Също така ще забележите, че котето Ви има невероятен отскок. Колкото по-голямо става, толкова по-високо ще се цели. Така че се погрижете да му осигурите безопасна среда и приберете опасните предмети на сигурно място.

Когато котето Ви започне да си играе навън, можете да монтирате котешка вратичка, за да може да влиза и излиза когато пожелае.

Image

Септември

Въпреки че котенцата може да изглеждат пораснали, те все още се нуждаят от специални хранителни вещества, за да останат все така жизнени и след като съзреят. Затова трябва да продължите да храните котето си с Friskies® Junior  през първите 12 месеца.

Със съзряването си котетата може да Ви се сторят по-независими. Но не се лъжете – те все още се нуждаят от ежедневни социални контакти. Затова времето за игра и ежедневните физически упражнения продължават да са от значение за външното и вътрешното здраве на Вашето коте.

На деветмесечна възраст котето може да започне да показва признаци за това коя е доминиращата лапа. При 49,5% от котките доминира дясната лапа, при 40,4% – доминира лявата, а 10,1% могат да си служат еднакво добре и с двете лапи*. За да разберете коя е доминиращата лапа при Вашето коте, вижте раздел Приложения за котки.

*Източник: Tan U, Kutlu N., Atatürk University, Medical Faculty, Institute of Physiology, Erzurum, Turkey. ttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1955283

Image

Октомври

Котетата обикновено достигат пълния си ръст между 10- и 12-месечна възраст, въпреки че някои породи с дълъг косъм, като породата Мейн Куун и персийските котки, достигат пълна зрялост чак на 15-18-месечна възраст.

Котетата, които не излизат навън активно, търсят забавления и запазват своето любопитство. За да запазите жизнеността на Вашето коте, трябва да му осигурявате постоянни възможности за игра, изследване и катерене. Може дори да се научат да носят предмети и с удоволствие да гонят и донасят малки играчки. Вижте какво можете да направите за тях в раздел Самоделни играчки.

На тази възраст котенцата и котките развиват чувство за собственост към територията. Ако в дома Ви има повече от една котка, поставете котешки тоалетни, купички с храна и вода, както и легла на няколко места в къщата.

За да бъде котето Ви здраво и щастливо, продължавайте да го храните пълноценно с Friskies® Junior по 2-3 пъти на ден или по желание.

Image

Ноември

На този етап повечето котета вече имат свой собствен характер. Но галенето и социалният контакт все още могат да допринесат за заздравяването на връзката им с хората. И тъй като са много умни, можете да ги научите да изпълняват всякакви забавни номера и команди като „ела” и „седни”. С малко търпение и ако са в подходящия момент, тренировките могат да се превърнат в забавно занимание както за Вас, така и за Вашето коте.

Image

Декември

Честито! Вашето малко слънчице вече е пораснало!

За да запазите здравето и жизнеността на Вашата котка, трябва непрекъснато да я стимулирате с играчки и занимания. Ежедневните игри, упражнения и социални контакти са важни за нейното здраве и щастие. Редовното занимание и общуване с нея ще Ви позволи да следите отблизо нейното здраве и благополучие.

Сега можете да разгледате нашите продукти за възрастни котки Friskies® Adult. Научете повече за нашите разнообразни, 100% пълноценни и балансирани сухи и консервирани храни, които се грижат за здравето, жизнеността и щастието на Вашата котка. Промяната на храната трябва да стане бавно, като постепенно увеличавате количеството на новата храна в продължение най-малко на пет дни.

 • Котешко здраве и съвети – често задавани въпроси

  Отговори на Вашите въпроси

  Открийте ги тук

 • Галерия

  Телевизионни реклами, видео клипове, тапети: можете да намерите всичко това в нашата галерия!

  Разгледайте и споделете

 • През погледа на Вашата котка

  Знаете ли как Вашата котка вижда света?

  Направете нашия тест