Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Котешко здраве и съвети

Котешко здраве и съвети

Ние знаем, че искате котката Ви да бъде в отлично здраве и затова може да имате някои въпроси. Тук ще намерите отговори на някои от най-често задаваните въпроси, свързани с котките или котенцата.

ХРАНА И ХРАНЕНЕ

ХРАНЕНЕ

 Защо храните Friskies® са полезни за моята котка?

Friskies® предлага 100% пълноценна и балансирана котешка храна, което означава, че с нея котката си набавя всички важни хранителни вещества, за да покрие дневните си хранителни нужди. Всеки продукт носи Обещанието на Friskies , нашият ангажимент към собствениците на котки, който винаги гарантира:

 • Богат асортимент от вкусни продукти, сред които винаги има нещо, което ще се хареса на Вашата котка.
 • 100% пълноценна и балансирана храна, съдържаща висококачествени протеини, мастни киселини, витамини и минерали, които се грижат за здравето, жизнеността и щастието на Вашата котка.
 • Продукти, приготвени от експерти на Purina на база натрупаните в продължение на над 85 години знания в областта на храненето на домашни любимци.

Friskies се грижи Вашата котка да получава храната, която обича и от която се нуждае, за да може да продължи да Ви изненадва и радва всеки ден.

Какво количество храна трябва да давам на котката си?

Количеството храна за всяка отделна котка е индивидуално и зависи от степента на физическата й активност и нейния метаболизъм. Винаги четете инструкциите за хранене върху котешката храна, за да се ориентирате какво е препоръчителното количество храна, което трябва да давате на котката си. Тъй като котките ядат по малко, но на често, трябва да имат достъп до храна поне в продължение на няколко часа на ден, но това не означава, че трябва да им давате храна, когато пожелаят, освен ако котката Ви не е бременна/не кърми или имате котенце. Котката Ви винаги трябва да разполага с прясна, чиста вода за пиене. Пиенето на достатъчно количество вода е важна част от здравословното ежедневно хранене.

Каква е ролята на протеина в котешката храна?

Протеинът е важно хранително вещество за кучетата и котките и е изграден от големи и сложни вериги от аминокиселини. Някои от тези аминокиселини са незаменими (т.е. трябва да бъдат набавени чрез храната), други са заменими (т.е. организмът може сам да си ги набавя чрез други вещества). Протеинът е важен поради следните причини:

 • Изгражда и поддържа структурните компоненти и тъканите на тялото (кожа, мускули, кости и коса)
 • Защитава и регулира процесите в тялото, като имунната система.
 • Осигурява енергия за тялото
 • Снабдява тялото с азот
 • Засища (увеличава чувството ни на ситост)

КОТЕНЦА

С какво трябва да храня котето си?

Отбиването е процес на преминаване от майчино мляко на твърда храна. Процесът на отбиване обикновено започва, когато котетата са на около четири седмици и завършва, когато навършат осем или десет седмици. Най-добрият начин за отбиване е котето да има достъп до храната на майка си. Можете постепенно да започнете да въвеждате нова храна като Friskies® Junior. Тази храна е подходяща както за котенца, така и за бременни или кърмещи котки. В процеса на отбиване може да използвате и нашите консервирани храни или да накиснете сухата храна в топла вода, за да стане на каша.

Може да дадете храната на котето по няколко начина:

1) Намажете малко около устата – котето инстинктивно ще я оближе.
2) Оставете котето да използва естественото си обоняние, за да изследва само храната.

Котето Ви винаги трябва да разполага с прясна, чиста вода за пиене. Пиенето на достатъчно количество вода е важна част от здравословното ежедневно хранене.

 Защо трябва да храня котето си със специална храна за малки котенца?

Също както бебетата и децата се нуждаят от различна храна от тази на възрастните, така и подрастващите котенца се нуждаят от различни хранителни вещества от тези, необходими на възрастните котки, за да могат да растат и да се развиват. Храната Friskies® Junior, която е специално създадена за малки котенца, е с високо съдържание на протеини, за да подпомогне здравословния растеж и развитието на органите, както и с високо съдържание на важни минерали, като фосфор, магнезий, цинк и желязо, които правят костите и зъбите здрави. Котенцата също се нуждаят и от таурин – незаменима аминокиселина, която помага на Вашето коте да има здраво сърце и добро зрение. Вашето котенце ще се нуждае от пълноценна и балансирана храна като Friskies® Junior , докато не навърши една година.

 На каква възраст котето трябва да започне да яде храна, предназначена за възрастни котки?

Когато котето Ви стане на една година може да започне да яде храна, предназначена за възрастни котки. Тогава можете да започнете да му давате храна от серията Friskies® Adult. Научете повече за нашите разнообразни, 100% пълноценни и балансирани сухи и консервирани храни, които се грижат за здравето, жизнеността и щастието на Вашата котка. Промяната на храната трябва да стане бавно, като постепенно увеличавате количеството на новата храна и намалявате количеството на храната, предназначена за котенца, в продължение най-малко на пет дни.

 Може ли котето ми да яде храна, предназначена за възрастни котки?

Изключително важно е да храните котето си с храна, предназначена за малки котенца, като Friskies® Junior , тъй като това е определящо за неговия здравословен растеж и развитие. Храната, предназначена за възрастни котки, е създадена за напълно пораснали котки. Поради тази причина тя може да не съдържа достатъчно хранителни вещества, необходими за здравословния растеж и оптималното развитие на котенцата.

КЪРМЕЩИ/БРЕМЕННИ КОТКИ

 Защо трябва да храня бременна/кърмеща котка с храна за малки котенца?

Бременната или кърмеща котка се нуждае от допълнителни витамини, минерали и протеини, за да поддържа здравето на своите котенца и да произвежда мляко, както и от допълнителни калории, за да има енергия. За тези хранителни нужди се грижи Friskies® Junior. В идеалния случай Вашата котка трябва да започне да яде пълноценна и балансирана храна, предназначена за малки котенца веднага щом разберете, че е бременна. Това ще задоволи допълнителните хранителни нужди, които ще има още от ранна бременност. Количеството храна, от което се нуждае Вашата котка, драстично се увеличава докато тя кърми. Прочетете инструкциите за хранене, за да разберете от какво количество храна се нуждае Вашата котка докато е бременна или кърми. За да сте сигурни, че тя разполага с достатъчно храна, й оставете купичка със суха храна, от която да яде по малко през целия ден. Котката Ви винаги трябва да разполага с прясна, чиста вода за пиене. Пиенето на достатъчно количество вода е важна част от здравословното ежедневно хранене. Тъй като кърмещите котки произвеждат мляко, тяхната купичка с вода трябва да е винаги пълна до горе.

ДОМАШНИ КОТКИ

 Защо трябва да храня домашната си котка със специална храна за котки, живеещи в домашни условия?

Котките, които прекарват по-голямата част от живота си в домашни условия, не само се нуждаят от повече грижи от страна на стопаните си, които трябва да си играят с тях и да ги вчесват, но имат и специални хранителни нужди. Домашните котки прекарват повече от 70% от ежедневието си в сън, в резултат на което се движат по-малко и надебеляват. Домашните котки също така ближат козината си по-често, което увеличава риска от образуване на топки косми в стомаха им. Те са също и по-податливи към болести на пикочните пътища.

Friskies® за домашни котки е 100% пълноценна и балансирана храна, съдържаща точното количество протеини и калории, с което намалява риска от затлъстяване. Тя осигурява правилния баланс от минерали, като по този начин спомага за прочистване на пикочните пътища. Естествените фибри в нея намаляват образуването на топки косми и спомагат за храносмилането, а цикорията прави изпражненията по-малко миризливи. Можете да намерите Friskies® за домашни котки в повечето супермаркети, където се продава заедно със стандартните храни на Friskies®.

КАСТРИРАНИ/СТЕРИЛИЗИРАНИ КОТКИ

 Какво означава „кастриран” или „стерилизиран”? Този термин използва ли се както за мъжки, така и за женски котки?

Кастрацията или стерилизацията означава премахване на тестисите при мъжките котки и премахване на яйчниците при женските. Думата „кастриран” може да се използва както за мъжки, така и за женски котки, докато думата „стерилизиран” се използва предимно за женски котки. Friskies® за кастрирани котки е подходяща храна както за мъжки, така и за женски котки.

 Защо трябва да храня кастрираната/стерилизирана котка със специална храна?

Когато котките бъдат кастрирани, те стават по-предразположени към надебеляване и болести на пикочните пътища. Friskies за кастрирани котки е 100% пълноценна и балансирана храна, специално създадена за нуждите на кастрирани котки с цел да поддържа тяхното здраве. Тази добре балансирана по отношение на протеини и мазнини храна помага на Вашата котка да поддържа идеално тегло. Добрият баланс на минерали и витамини изчиства пикочните пътища и укрепва естествените защитни сили на Вашата котка. Можете да намерите FRISKIES за кастрирани котки в повечето супермаркети и зоомагазини заедно със стандартните храни на Friskies®.

КОНСЕРВИРАНА ИЛИ СУХА ХРАНА?

 Кой вид храна е по-добра за котката ми – сухата или консервираната храна?

Решението дали да храните котката си със суха или консервирана храна зависи главно от нейния вкус. Както сухите, така и консервираните храни Friskies® са 100% пълноценни и балансирани, и двата вида ще осигурят на котката Ви разнообразието и хранителните вещества, от които се нуждае. Някои котки обичат хрупкавата суха храна, докато други предпочитат влажните парчета консервирана храна. Можете да храните котката си и със смес от суха и консервирана храна. Прочетете инструкциите за хранене , за да разберете какво количество трябва да давате от всяка храна, за да поддържате котката си в оптимално физическо състояние.

ЧОВЕШКА ХРАНА

 Човешката храна подходяща ли е за котки? Мога ли да храня котката си с храна от масата?

Не е препоръчително да храните котката си с остатъците от масата поради няколко причини. Някои човешки храни са токсични за котките дори и в малки количества, като например лук или шоколад. Освен това, повечето човешки храни не са питателни или балансирани за котките, тъй като съдържат прекалено много мазнини или са твърде пикантни и може да причинят стомашни разстройства. Котките имат различни хранителни нужди от тези на хората и затова в повечето случаи човешката храна не съдържа всички хранителни вещества, от които котката се нуждае. Не на последно място, не се препоръчва да позволявате на котките да се хранят от масата. Това може да доведе до проблеми с безопасността и хигиената, както и до поведенчески проблеми. Винаги давайте храна на котката си в паничката й за хранене, за да не се научи на лошия навик да проси.

КУЧЕШКА ХРАНА

 Може ли котката ми да яде кучешка храна?

Не. Кучешката храна не е подходяща за котки, тъй като котките имат нужда от допълнителни хранителни вещества, включително таурин и арахидонова киселина, чието съдържание в кучешката храна може да не е достатъчно. Тъй като кучешката храна не е толкова богата на тези хранителни вещества колкото котешката храна, тя не е пълноценна и балансирана храна за котките. Специалните хранителни нужди на котките могат да бъдат лесно и сигурно задоволени с пълноценна и балансирана котешка храна като Friskies® .

ОБЩИ ГРИЖИ И ЗДРАВЕ

ОБЩИ ГРИЖИ

 Как мога да проверя дали котката ми е здрава и е с нормално тегло?

Здравите котки обикновено имат добър апетит и жизнено поведение. Ако котката Ви е по-тиха от обикновено или не се храни толкова добре, колкото обикновено, трябва да се обадите на Вашия ветеринарен лекар. Здравите котки имат чисти уши и здрава кожа без обриви или плешиви петна, ясни чисти очи и влажни носове, от които не излиза секрет. Урината и изпражненията трябва да са с нормален цвят и мирис. Лесно можете да претеглите котката си като използвате домашна везна. Попитайте ветеринаря за идеалното тегло на Вашата котка и го следете редовно. Можете да прецените теглото на котката си и на базата на оценката на телесното й състояние*. Котка, която има оптимална оценка на телесното състояние (т.е. теглото й не е под или над нормата) има слаб „прибран” корем, погледната отстрани, ребрата й не са видими, но се напипват лесно при докосване, тъй като не са покрити с мастна тъкан. Консултирайте се с ветеринар за това как най-добре да следите здравето на котката си. Затлъстяването е често срещан проблем и най-добрият начин да предпазите здравето на котката си е като й помогнете да поддържа оптимално тегло.

* Можете да я откриете на страницата на Европейска федерация на производителите на храни за домашни любимци (FEDIAF) на адрес http://www.fediaf.org/self-regulation/nutrition/

 Чувал съм, че котките са предразположени към заболявания на пикочните пътища. Какво мога да направя, за да предпазя котката си от проблеми с пикочните пътища?

Проблемите, които засягат долните пикочни пътища на котката, често възпрепятстват нормалното изпразване на пикочния мехур или дори могат да доведат до запушване на уретрата, тръбата, която свързва пикочния мехур с външната среда, което може да има фатален край. Често пъти виновникът за това е Котешкият урологичен синдром (заболяване на долните пикочните пътища при котката; FLUTD), което не е само един проблем, а е сбор от симптоми, които може да се дължат на повече от една причина. Клиничните признаци на FLUTD включват често и болезнено уриниране, кръв в урината и често близане на пикочния отвор.

От ключово значение за лекуването на FLUТD е да се определи основната причина, която може да бъде камъни в пикочния мехур, запушване на пикочните пътища, инфекция или дори стрес. Някои котки са по-предразположени към заболявания на долните пикочни пътища, отколкото други котки. Мъжките котки по-често страдат от запушване на уретрата, тъй като техните уретри са по-тесни. Млади животни под едногодишна възраст рядко страдат от FLUTD. Средната възраст обикновено е четири години, а най-застрашени са котките на средна възраст. Котките с наднормено тегло, домашните котки, тези, които се движат по-малко, както и кастрираните котки също са изложени на по-висок риск.

Ако котката Ви е диагностицирана с FLUTD, най-добре да се консултирате с ветеринарен лекар за това как можете да й помогнете. Ако котката Ви има камъни в пикочния мехур, Вашият ветеринарен лекар може да препоръча специална ветеринарна диета, която да намали риска от повторната им поява. Ако котката Ви страда от FLUTD, причинен от стрес, като котешки идиопатичен цистит, Вашият ветеринар може да Ви посъветва как да увеличите приема на вода на Вашата котка с помощта на мокра храна.

Ако котката Ви никога не се е разболявала от FLUTD, има начини, чрез които да намалите риска от развиване на тази болест:

 • Осигурете на котката си достъп до обилно количество прясна и чиста вода, за да я насърчите да пие повече и да отделя разредена урина. Най-добре е да използвате керамична купичка, тъй като пластмасовите купички придават остатъчен вкус на водата. Използвайте голяма купа, така че мустаците на котката да не се докосват до нея докато пие и ако е възможно, дръжте купата за вода по-далече от котешката тоалетна и купата с храна. Друг начин да насърчите котката да пие повече вода е ако сложите повече купи с вода из къщата. Ако котката Ви пие повече вода, това означава, че ще отделя разредена урина, което намалява риска от образуването на кристали и камъни и отделянето на концентрирана урина, което дразни пикочния мехур.
 • Карайте котката си да се движи повече и си играйте с нея колкото може по-често.
 • Сменяйте и чистете котешката тоалетна по-често, защото котките по природа са много чисти животни. Ако котешката тоалетна е мръсна, котката ще избягва да я ползва, което означава, че урината ще остане по-дълго в пикочния й мехур, което може да причини дразнение и образуване на кристали.
 • Избягвайте резки промени на храната (особено когато преминавате от консервирана на суха храна), тъй като това може да причини диария. По този начин водата се изхвърля чрез изпражненията вместо с урината, което води до отделянето на концентрирана урина и свързани с това проблеми.
 • Използвайте храна, с която котката Ви ще отделя умерено кисела урина (например Friskies), за да намалите риска от образуване на камъни. Ако е възможно, оставете котката си да яде сухи гранули през целия ден, вместо да й ги давате на няколко порции, тъй като това ще поддържа нивата на pH в урината постоянни през целия ден.
 • Избягвайте да подлагате котката си на стрес. Установено е, че стресови ситуации като местене, появата на ново бебе и дори суровото време предизвикват пристъпи на FLUTD при котките. По възможност направете така, че преходът да е плавен, за да намалите стреса за Вашата котка. Консултирайте се с ветеринарен лекар за това как да помогнете на котката си да преодолее предстоящи стресиращи събития.

С храните на Friskies® Вашата котка ще се радва на здрави пикочни пътища. Всички наши храни са пълноценни и балансирани и задоволяват изцяло хранителните нужди на здравите котки. Те са създадени от опитни диетолози и ветеринари с цел да помогнат на Вашата котка да поддържа здравословни нива на pH в урината си и съдържат балансирани минерали за здрави пикочни пътища. Те обаче не са предназначени за лечение на болни животни.

ХИГИЕНА

 Как да се грижа за чистотата и тоалета на котката си?

Честото ресане ще накара котката Ви да заблести – външно и вътрешно. Освен че отстранява мъртвите косми и поддържа козината и кожата здрава, ресането Ви помага да се сближите с Вашия любимец, да намалите риска от образуване на топки косми и Ви дава възможност да следите здравословното му състояние.

Започнете да вчесвате котката си ежедневно още докато е в най-ранна възраст – най-добре докато е все още котенце. Това ще ви помогне да следите за паразити и кожни рани, да чистите по-малко косми от дивана и да се сближите повече с котката си. За ориентир, дългокосместите котки се нуждаят от ежедневно ресане, докато останалите котки могат да се решат и веднъж седмично.

Ресане, вчесване

Козината на котенцата е по-мека, пухкава и къса от тази на възрастните котки. Дори и да не се нуждаят от ресане, все пак е добра идея да привикнат към това от ранна възраст. И понеже им харесва, ще Ви бъдат благодарни, че го правите за тях. Повечето котки ще дотичат при Вас веднага щом видят, че държите четката или гребена им. Как да решите котката си:

 • За блестяща козината решете своята късокосместа котка със ситен метален гребен веднъж в седмицата и с четка от естествен косъм или гумена четка, за да махнете мъртвите косми.
 • Внимателно вчесвайте или разресвайте козината на своята котка по посока на косъма.
 • С четката от естествен косъм четкайте срещу косъма в посока към главата и след това пригладете отново козината.
 • За блестяща козина решете своята дългокосместа котка със стоманен гребен.
 • Може да разплетете сплъстените косми с пръсти или да ги отрежете внимателно с ножица с тъп връх. Ако се притеснявате да не нараните котката, може да се обърнете към ветеринарния си лекар, който да го направи вместо Вас.
 • Ако котката не дава да я решите, опитайте се да я разсеете с гранула, да я галите и да й говорите успокоително, след което внимателно започнете да я решите.

Къпане

Добрият външен вид на Вашата котка несъмнено ще Ви изпълни с гордост. Въпреки че котките с къс косъм могат да не се къпят, има моменти, в които банята е необходима. За разлика от тях, породите с дълъг косъм и котките, участващи в изложби се къпят доста често, така че трябва да ги запознаете с банята докато са още в ранна възраст, за да привикнат към къпането с топла вода. Повечето котки не обичат вода и могат да станат агресивни по време на къпане. Ако не се чувствате сигурни, че можете да окъпете котето сами, се обърнете за помощ към фризьор за котки или ветеринар.

 Как да чистя зъбите, ноктите, ушите и очите на котката си?

Котките имат вроден инстинкт за чистота. Така че за Вас не остава много работа. Веднъж седмично просто почистете ушите и очите й с влажен абсорбиращ памучен тампон и проверете зъбите и ноктите й. Мийте зъбите на котката си всеки ден с ветеринарна паста за зъби и специална четка за зъби. Важно е да накарате котето си да свикне да му мият зъбите докато е още в ранна възраст, тъй като това може да предотврати появата на зъбен камък в по-късните години от живота на Вашата котка. С течение на времето ще забележите, че ноктите на котките са изградени от няколко пласта. Когато се катерят по дърво или използват стълба за острене на нокти, те обелват горния слой на ноктите си, под който се крие нов, по-остър нокът (често ще срещате обелени външни люспи около любимите места за точене на нокти). Затова ноктите на активните, здрави котки рядко се нуждаят от подрязване. Но ноктите на домашните котки и на по-възрастните котки може да се нуждаят от повече грижи и внимание. Ако котката Ви има зъбен камък, който трябва да бъде почистен, или дълги нокти, които трябва да бъдат подрязани Ви препоръчваме да я заведете на ветеринар.

ВАКСИНАЦИИ

 Какво трябва да направя относно ваксинациите?

Котките се ваксинират веднъж годишно. Консултирайте се по въпроса с ветеринарен лекар и си записвайте какви ваксинации са направени на котката Ви и кога предстоят следващите. Котенцата минават начален курс на ваксинация с 2 инжекции, последван от годишна реваксинация. Практиките в различните държави са различни, така че се консултирайте с ветеринарен лекар за това кой ваксинационен план е най-подходящ за Вашата котка.

ОБЕЗПАРАЗИТЯВАНЕ, БЪЛХИ

 Как се обезпаразитява котка?

Основните паразити по котките са кръгли и плоски червеи. Кръглите червеи се развиват най-вече в малките котенца. Препоръчваме Ви да обезпаразитявате котето си всеки месец през първите 6 месеца, след това в деветия и дванадесетия месец, а когато порасне – два пъти в годината. Вашият ветеринар ще Ви информира относно схемата за обезпаразитяване, когато отидете за първата ваксинация.

Плоските червеи приличат на малки зрънца ориз и често залепват до ануса или опашката. Котките могат да се заразят с този паразит, ако ловуват и изядат плячката си (например птици, мишки и др.), ако ядат сурово месо или ако имат бълхи. За ефективно лечение на този труден за отстраняване паразит се консултирайте със своя ветеринарен лекар, който може да Ви препоръча и подходящ продукт против бълхи.

 Какво мога да направя, за да реша проблема с бълхите?

Бълхите не са проблем само на Вашата котка. Всяка бълха, която намерите по козината на котката си, е признак, че в дома Ви може да се развиват още 99 други бълхи! Бълхите са най-често срещаният външен паразит по котките и кучетата. Възрастните бълхи могат да живеят с месеци, като през това време живеят в козината на котката Ви, хранят се и снасят яйца. В магазините и ветеринарните лечебници можете да намерите много продукти срещу бълхи и паразити. Консултирайте се с ветеринарен лекар за това кой продукт е най-подходящ за Вашата котка и Вашия дом.

РАЗГОНВАНЕ

 Как мога да разбера дали котката ми се е разгонила (дали е в еструс)?

Котките достигат полова зрялост между пет- и деветмесечна възраст и изведнъж влизат в еструс. Ако котката се чифтоса няколко пъти в рамките на един ден, еструсът рязко спира. Ако не се чифтоса, еструсът трае между пет и десет дни и се появява отново след 5-12 дни. Собствениците често се плашат от признаците на разгонване, тъй като си мислят, че котката им изпитва мъчителна болка (в резултат на което се обаждат на ветеринаря си). Тя плаче и мяука провлачено (този звук е особено силен при ориенталските породи), размахва опашка, повдига задницата си и прикляква на предните си крака. Смята се, че повечето котки се разгонват три или четири седмици след като родят. Но има случаи на котки, които забременяват, докато все още кърмят котенцата си!

БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ, КОТЕШКИ УРОЛОГИЧЕН СИНДРОМ, ДИАБЕТ, АЛЕРГИИ, АБЦЕСИ...

БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ, КОТЕШКИ УРОЛОГИЧЕН СИНДРОМ, ДИАБЕТ, АЛЕРГИИ, АБЦЕСИ...

Ако котката Ви е диагностицирана с някоя от тези болести, трябва да поискате повече информация от ветеринарния си лекар относно състоянието на котката, лечението на болестта и специални препоръки или инструкции за хранене. Можете да откриете полезна информация и на страницата на Purina „Ветеринарни диети”, въпреки че тази информация не заменя посещението при ветеринаря: www.purinavets.eu

В СПЕШНИ СЛУЧАИ

В СПЕШНИ СЛУЧАИ

Ние знаем, че искате Вашето слънчице да има дълъг и щастлив живот. Затова е важно да можете да реагирате бързо и ефективно в спешни случаи. Ето няколко съвета, които могат да Ви помогнат.

БЛЪСКАНЕ ОТ КОЛА ИЛИ ПАДАНЕ ОТ ВИСОКО

БЛЪСКАНЕ ОТ КОЛА ИЛИ ПАДАНЕ ОТ ВИСОКО

 • Внимателно преместете котката, така че да не е изложена на други опасности.
 • Направете „носилка" от одеало или връхна дреха и внимателно придърпайте котката върху нея, като придържате цялото тяло.
 • Внимавайте да не въртите тялото. Дръжте главата малко по-ниско от останалата част от тялото, за да осигурите приток на кръв към мозъка.
 • Погрижете се да й е топло, докато намерите лекарска помощ.

КАК ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА РАНЕНА КОТКА

КАК ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА РАНЕНА КОТКА

 • Ранените котки са уплашени, защото изпитват болка и може да агонизират.
 • Приближете се бавно и тихо към котката. По възможност носете ръкавици и дръжте лицето си на разстояние.
 • Хванете котката здраво, но внимателно за тила, за да я удържите и подложете другата си ръка под задницата й за опора.
 • Увийте котката в одеало или хавлиена кърпа, за да я усмирите.
 • Сложете я в клетка и я заведете незабавно на ветеринар. По възможност се обадете на ветеринарния лекар, за да го предупредите.

СПИРАНЕ НА КЪРВЕНЕ

СПИРАНЕ НА КЪРВЕНЕ

 • Направете стегнат студен компрес върху раната, за да спрете кръвотечението, докато стигнете до ветеринарната клиника.